2010. július 9., péntek

Ribizlis sült túrókocka


Kiindulás ez a finom torta volt, csak szerettem volna nagyobb adagot, kevesebb tésztával. Ezért készült egy nagyméretű, 38 X 25 cm-es tepsiben. A tésztán picit változtattam, hogy lazább legyen.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 22 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 14 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 30 dkg tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 6 tojás
  • 10 dkg vaj
  •  5 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
A tetejére:
  • kb. 40 dkg ribizli
  • 1 zacskó Alsa gyümölcszselé ( epres vagy málnás) 
A tésztához a lisztbe keverem a porcukrot, a kakaót és a sütőport, majd elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a tejfölt és néhány mozdulattal összegyúrom. Kinyújtom és a tepsibe simítom.
A sütőt begyújtom 175 fokra.
A töltelék összes hozzávalóját egy magasfalú edénybe teszem és botmixerrel simára keverem. A tésztára öntöm és kb. 30-35 perc alatt megsütöm. Ha megmozgatom a tepsit, ne rezegjen a közepe sem a túrókrémnek. Hagyom teljesen kihűlni.
A tetején elosztom a leszemezett ribizlit és óvatosan rákanalazom a zacskón lévő leírás alapján elkészített gyümölcszselét. Pár órára hűtőbe teszem, tálalás előtt kockára vágom.

34 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörű, nem tudok betelni a látványával

Lilla írta...

látom beépítetted a repertoárba. én szerintem vasárnapra megcsinálom a csokis tetejű variációt :-) aztán meg majd beszámolok

Moha írta...

Bianka aranyos vagy, köszönöm!

Lilla igen, ez a nagycsaládos / sok vendéges verzió. Várom a csokist! Azt a fiam szerintem jobban fogja értékelni.

lenka1 írta...

Húúúú, de szépek! Ki fogom próbálni!!!!

libi írta...

Nagyon finom lehet!

Anazar írta...

Csinos, mint mindig!

Moha írta...

Lenka köszönöm!

Libi ez tényleg az, pedig én nem vagyok sült túrótorta rajongó.

Anazar köszönöm!

Csibe írta...

Gyönyörű! Hozhatom a tányérkámat?! :)

Felhőlány írta...

Gazdaságos variáció! :) Meg tudlak érteni, nálam is ez az egyik fő kedvenc... :))

Moha írta...

Csibe köszönöm, igen, még van 5 db!

Felhőlány ez így igaz, szeretem, ha egy munkával nagyobb adag süti készül.

Wise Lady írta...

Á de szépséges!

Moha írta...

Wise Lady köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves Moha! Mind a 6 db. tojás a túróba kell???
Nagyon jól néz ki a sütemény!
Dati

Moha írta...

Dati igen, abba kell! Nagyon finom krémes lesz a túrós rész.

családi tűzhely írta...

Ez nagyon szép! Szinte leugrin a monitorról.

Moha írta...

Családi tűzhely nagyon köszönöm!

Andi/cuki írta...

Csak be kéne azt a sütőt gyújtani!Szépséges!:-))

Moha írta...

Andi ezért megéri,és nem is sül olyan sokáig.

Névtelen írta...

Tejföl helyet lehet natúr joghurtot használni?

Moha írta...

Kedves névtelen, igen, lehet használni, csak a joghurt hígabb, ezért én abból kevesebbet tennék bele kb. 5 dkg-val. Vagy pedig kicsivel nőhet esetleg a sütési idő, erre kell figyelni.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen :) megcsináltam és nagyon finom lett :)

schitzjuc írta...

Kedves Moha! A tésztába nem kellene egy tojás? Néztem a torta verziót, abban van! :)
Köszi

Moha írta...

Kedves Schitzjuc, ahogy a recept bevezetőjében írtam: "A tésztán picit változtattam, hogy lazább legyen."

Éppen ezért NEM kell bele tojás, helyette tejföl ment bele és sütőpor is került a tésztába.

schitzjuc írta...

Ertem. Koszonom.
Joghurt itt is jo lehet a tejfol helyett? A tejfolt nem eheti a gyermek.
Koszi elore is!

Moha írta...

Persze, tökéletesen jó. Ha igazán jót akarsz, akkor próbáld ki görög joghurttal, az jóval zsírosabb a simánál, és krémes, finom.

schitzjuc írta...

Nagyon koszi! Ma megint tanultam valamit! :)
Holnap meg gyakorlatban is kiprobalom! :)

Moha írta...

Szívesen, remélem jó lesz a végeredmény:)

schitzjuc írta...

Isteni lett. Ribzli nelkul is de belesutve mazsolaval!! :)

Moha írta...

Az jó:) de azért érdemes szezonban ribizlivel is kipróbálni, vagy akár málnával, meggyel, szederrel....

schitzjuc írta...

Ki fogom!! Koszi :)

Németh Eliza írta...

Szerinted milyen gyümölccsel helyettesíthetném a ribizlit? Mert a fagyasztott sajnos eléggé összeesett, mire kiengedett :(
Kivivel működhet? A zselét mivel színezhetném zöldre?
Vagy valami más fagyasztott gyümölcs megtartja a formáját kiengedés után is?
Köszi!

Moha írta...

Eliza ne hagyd kiolvadni a ribizlit, de akár málnával is készülhet. A fagyott gyümölcsöt szépen rárakosgatod a túróra, és evőkanállal óvatosan rámered a zselét. Fokozatosan, egyszerre egy vékony rétegben mindenhová,a fagyott gyümölcs gyorsan meg is szilárdítja, ezután a többit is rákanalazod.

Mehet a hűtőbe. Ha elég sok a zselé, akkor teljesen ellepi a gyümölcsöt, és nem lesz gond vele. Én sosem olvasztom ki a fagyott gyümölcsöt, hanem így dolgozom vele.

Kivi nem jó, nem hagyja megszilárdulni a zselatint. Az Alsa gyümölcszselékből van narancsos, epres, és málnás is. Zöld színűről nem tudok.

Németh Eliza írta...

Ó, nagyon szépen köszönöm a gyors választ!!!
De nem marad fagyos a gyümölcs, ugye? Utána fogom tudni szépen szeletelni?

Moha írta...

Nagyon szívesen! A gyümölcs nem marad fagyos, szépen felenged a zselébe zárva, szeletelésnél egy picit folyik majd ki a leve, de lehet szépen vágni.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...