2010. október 17., vasárnap

Dobostorta






Megint a saját születésnap, amit az ember próbál ugye egyszerűen megúszni. Most dobostortát terveztem, el is készült dupla adag tetővel, így lett belőle 16 olyan szeletke, ami megütötte a mércét:) A másik 16-ot boldogan elropogtatta a család. Ennyit az egyszerűségről....
Krém és az alapok Macikonyhától, kicsit kevesebb cukorral, és másfeles adagban, mivel én 26-os tortaformával dolgoztam.

Hozzávalók      (26 cm átmérőjű tortához)
a tésztához:
  • 8 tojás
  • 8 púpozott evőkanál kristálycukor
  • 8 púpozott evőkanál liszt 
  • 2 csipet só
a krémhez:
  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 púpozott evőkanál kakaópor 
  • 30 dkg puha vaj
a karamellhez:
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 teáskanál ecet
  • 2 kávéskanál vaj
  • 4 evőkanál víz
az oldalára:
  • 2 marék durvára darált dió (ez elmaradhat)
Először a krémet készítem el, annak hűlnie kell. Az egész tojásokhoz adom a cukrot és a vaníliakivonatot, majd gőz fölött habverővel kevergetve besűrítem. Leveszem, beletördelem a csokoládét, kavargatom amíg el nem olvad, majd hozzáadom a kakaóport. Vízfürdőben kihűtöm, beleteszem a puha vajat és habosra keverem a krémet. Felhasználásig hűtőbe teszem.
Megsütöm a lapokat egymás után. Sütőpapírból levágok 3 tepsiméretű lapot és a 26 cm-es tortaformát körülrajzolom mindegyiken.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra.
4 tojást 4 evőkanál cukorral és egy csipet sóval robotgéppel, a legmagasabb fokozaton, sűrű habbá verek. Kézi habverővel óvatosan belekeverem a 4 evőkanál lisztet. A masszát elosztom a 3 sütőpapíron úgy, hogy jóval túlkenem a rajzolt körön kívül. ( Természetesen a sütőpapírt megfordítom, nem a rajzos felületre kerül a tészta.)
Egyenként 10-12 perc alatt készre sütöm a lapokat. Átfordítom őket egy tálcára, lehúzom az aljukról a sütőpapírt és a tortaforma alja mentén pontos méretre vágom mindet.
Mindezt elvégzem megint a maradék hozzávalókból, így 6 lapot kapok. A legszebbet teszem félre a tetejéhez.
A krémet a hűtőből kivéve újra habosra keverem a robotgéppel, 5 evőkanálnyit habzsákba szedek, majd a többivel betöltöm a tortát. A krémmel bevonom a torta oldalát is, rányomkodom a darált diót. A felső lapot is megkenem, bejelölöm a 16 szeletet, és a habzsákból minden szelet egyik szélére krémrózsát nyomok. Hűtőbe teszem a tortát, amíg elkészül a karamelles tető.
A félretett lapot félbevágom és két részletben dolgozom a karamelllel, így könnyebb egy kicsit.
Odakészítek az asztalra egy hosszú pengéjű éles kést és egy kocka fagyos vajat. A piskótát sütőpapírra teszem és vastag vágódeszkára.
Teflon serpenyőbe teszek 15 dkg cukrot, 2 evőkanál vizet, 1 teáskanál ecetet és 1 kávéskanál vajat, kis lángon kevergetve karamellizálom. Ráöntöm a piskótára, elsimítom rajta, majd a kés élét mindig vajazva 8 cikkre vágom a piskótát. Hagyom kihűlni a cikkeket.
A maradék hozzávalókból elkészítem még egyszer a karamellt és ugyanezt megteszem a másik félkör piskótával is. A cikkeket a torta tetejére teszem ferdén rátámasztva a krémrózsákra, majd középre is nyomok még egy krémrózsát. Lefedve behűtöm a tortát.

49 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Isten éltessen sokáig ! :)
Gyönyörű a torta !

gondaanyu írta...

Boldog születésnapot !
Én nem mertem még ilyen soklapos tortát sütni, pedig a Dobost is meg az Eszterházyt is kedvelik a lányaim.
Így ahogy leírtad, nem is olyan bonyolult....

Moha írta...

Tücsök köszönöm szépen!

Gondaanyu köszönöm! Nyugodtan próbálkozz meg vele, egyáltalán nem bonyolult, és így tökéletesen egyforma, szép lapok lesznek. A leeső piskótacsíkokat a kiskukták szívesen megeszik:)
Én így sütöm a mandulás csokoládétortához is a lapokat, kicsit több idő, de tökéletes a végeredmény. Amíg a következő lap sül, az előzőt papírtalanítod, méretre vágod, megy a dolog szépen.

Bianka írta...

Sok boldogságot
Gyönyörű

Moha írta...

Bianka köszönöm!

Elif írta...

Széééép! :) Boldog szülinapot!

Unknown írta...

Nagyon szééép, söt tökéletes! Az utolsó mondatot pedig tényleg érdemes megszívlelni, és megvágás elött jól behüteni a tortát, hogy szépen vágható legyen,a krém megszilárduljon, és akkor lesz ilyen kifogástalan. (ez az, amit még nekem gyakorolni kell, de a türelmetlenségem gátol benne)

Boldog szülinapot! :o)

Edó írta...

Moha,boldog születésnapot kívánok,élj még soká szerető családod körében!A tortád gyönyörű,mint mindig:)

Alexandra írta...

Tökéletes Dobos!
Boldog szülinapot!

duende írta...

Boldog szülinapot! Gyönyörű a tortád! :) Nagy dobos-rajongó vagyok... :)

Brigitta írta...

Nagyon boldog légy,Istenke éltessen!:)
Gyönyörű a torta!

egycsipet írta...

Boldog szülinapot! :)

Moha írta...

Elif köszönöm!

Maci nagyon köszönöm! Nekem eleve állt egy éjszakát a hűtőben még tető nélkül, aztán szombat reggel készült el rá a fedél, délutánig még azzal is ment a hűtőbe. Így tényleg szépen lehetett vágni. A krém pedig mennyei lett!

Edó nagyon köszönöm, aranyos vagy!

Alexandra köszönöm!

Duende köszönöm, most már én is rajongó vagyok, mert ez a krém nagyon finommá teszi! A cukrászdai verzió sajnos ehetetlen.

Brigikém nagyon köszönöm!

Csipet köszönöm szépen!

Mary írta...

Sok boldog szülinapot! ( Pont ma van? Férjemnek ma van!:) )
Nagyon szép lett a tortád gratulálok!:)

GasztroRéka írta...

Isten éltessen! Mi lett volna ha nem egyszerűen akarod megúszni?:) Gyönyörű ez a torta is!

Kiskukta írta...

Sok sok boldog szülinapot!!! A torta csodás lett, érdemes volt bíbelődni vele!

Névtelen írta...

Sok Boldog Mindenjot Kivanok Neked!!!A torta pedig csodas lett!Gratulalok!!!

Udv:Kata :)

DebiGabi írta...

Nagyon boldog születésnapot kívánok!
Gyönyörű szép lett a torta!

Kata írta...

Boldog szülinapot kívánok!!!! és nagyon sajnálom, hogy ilyen messze lakok tőled...

Moha írta...

Mary köszönöm! Nem ma van, 4-én, csak most tartottuk. Férjednek is boldog szülinapot!

GasztroRéka köszönöm szépen! Igen, néha az ember túlbonyolítja a dolgokat!

Kiskukta köszönöm, valóban érdemes volt, finom lett!

Kata köszönöm szépen!

DebiGabi köszönöm!

Kata köszönöm, már morzsa sincs belőle!

erika írta...

Drága Moha! Boldog születésnapot és minden jót kívánok!Az ünnepi torta ámulatba ejtően tökéletes!

családi tűzhely írta...

Boldog születésnapot! A torta pedig tökéletes:)

Szemi írta...

Nagyon boldog szülinapot kívánok!!!

A torta mesésen néz ki! Imádom a dobost, de sosem mernék nekifogni. Viszont ezt itt szivesen megkóstolnám! :))

Főz és fecseg írta...

Isten éltessen sokáig! A torta lenyűgöző!

Moha írta...

Erika nagyon aranyos vagy, köszönöm!

Családi tűzhely köszönöm szépen!

Szemirámisz köszönöm, csak bátran, azért nem olyan nehéz elkészíteni!

Főz és fecseg köszönöm!

Névtelen írta...

Draga MOHAM!

Boldog Szuletesnapot! Istenke eltessen soka eroben-egeszsegben, szerencseben nagyon soka! Jah! "...es az eleszto szelleme legyen mindig Veled!
Gyonyoruuu a tortad! ..hat meg az ize milyen fincsi lehet! Hajajajjjj! Kene vmi ilyet nekem is kesziteni mar. Ezer eve hogy a sutistanyeromon tudhattam. Gratulalok ujra Moham! Puszika: ILDIKO
Ps: En ma Halloweenra "gyakoroltam"Kiprobaltam a "boszorkany ujjakat ". Mereszelnem kellett hogy egyek belole.Joo rondak, de nagyon finom lett. exraztam bele megint . hihi Szia!!!

Csibe írta...

Én is, én is! Boldog születésnapot kívánok!
A torta egyszerűen meseszép!

Tigrislilijom írta...

Isten éltessen!
Olyan "beleharapnék torta" lett ez :-)))
Nemsokára nekem is meg kell sütnöm, keresek hozzá alkalmat ;-)

Belly írta...

Boldog szülinapot!
A torta gyönyörű!

Névtelen írta...

Szia! Kaptál tőlem egy díjat, Majd nézz be hozzám! Éva

Moha írta...

Ildikó nagyon köszönöm! Süsd meg a tortát is, legalább egy kis itthoni íz kerül az asztalra!
A bosziujjakról tegyél képet Margitkánál majd!

Csibe köszönöm szépen!

Tigrislilijom köszönöm, szerintem ne keress alkalmat, csak süsd meg gyorsan! El fog fogyni biztosan:)

Belly nagyon köszönöm!

Eva90 köszönöm, benézek!

Névtelen írta...

Isten éltessen!

A tortád szokás szerint fantasztikus és követendő.
Ez a férjem kedvence, eddig nem mertem nekikezdeni, de a tökéletes útmutató alapján van rá esély.

Mégegyszer szeretettel gratulálok
T.Éva

Moha írta...

Éva nagyon szépen köszönöm! Kezdj neki bátran, nem olyan nehéz, legfeljebb te is két fedőlapot készítesz, aztán ropogtat a család:)

Tündér írta...

Kedves Moha! Isten éltessen minden jóban!(Klassz torta! Ügyes vagy!!!)

Moha írta...

Tündér köszönöm szépen!

nelly írta...

Én is gratulálok! De azért benézhetnél ám hozzánk is, tudod, a régi csapat várt ám.......

Moha írta...

Nelly nagyon köszönöm! Olyan aranyosak vagytok, megyek...

Andi/cuki írta...

A Jóisten éltessen még nagyon-nagyon sokáig!:-))

Moha írta...

Andi köszönöm szépen!

Kinga blogger írta...

A torta gyonyoru!!! Szeretnem a sajat szulinapomra eszt a tortat elkesziteni, de ... hany oramba fog ez kerulni?

Moha írta...

Kinga jó pár órába:)) Viccet félretéve, előző nap készítsd, mert kell egy éjszaka neki a hűtőben. Ezen kívül szánj bőven időt a karamelles fedőlapokra, mert abból nálam is két menet volt!

tiduj írta...

Kedves Moha! Jelen pillanatban dobost tervezek 4 eves fiam szulinapjara. Ezen felul egy "uszodat" keszitenek. Szerinted a karamellat lehet szinezni? Kekre? :)

Koszonom a segitseged :)

Moha írta...

Kedves schitzjuc, azt nem tudom, hogy lehet-e kékre színezni a karamellt, még sosem próbáltam. De talán a forró cukorban az ételfestékek nem igazán úgy működnek, mint egyébként. A karamell színe elég erőteljes önmagában is, ahhoz rengeteg festék kellene, hogy elnyomja, ami nem túl egészséges senkinek sem. Készíts esetleg egy picike kis külön tortácskát ami az uszoda lenne, és legyen egy másik ami a klasszikus dobos. Marcipán bevonattal könnyebb egy uszodát létrehozni, egy kis szögletes tortácska tetején. Akár az is tölthető a dobos krémjével, az a bevonat alá is megfelel, elég kemény lesz a hűtőben.

tiduj írta...

Koszonom a segitseget. Igen. Masik megoldas ez lett volna es lehet h lesz is ;-)

Moha írta...

Akkor egyre gondoltunk, jobb ha nem nehezíted a saját dolgodat :))

Boldog születésnapot kívánok a kislegénynek!

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Én is a születésnapomra készülök a kedvenc tortámmal, a Dobostortával!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a tésztához a tojásokat kettéválasztva vered fel kemény habbá és utána forgatod össze, mint a hagyományos piskótát?
Mert egy recepttel ezt megjártam már...

Moha írta...

Kedves Névtelen, nem választom ketté a tojásokat, úgy készítem, ahogy le is írtam a receptben. Egyben verem fel őket a cukorral, ehhez idő és egy nagyon jó robotgép kell, akkor szépen habosodik.

Nálam minden receptben az szerepel, ahogy valóban készül a süti / étel, így az olvasóimnak is sikerül elkészíteni, ha betartják, és a végeredmény olyan lesz, mint a képen.

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Nagyon köszönöm! Alig várom, hogy meg tudjam kóstolni a végeredményt!
A tiéd látványától összefut a nyál a számba! Gyönyörű!
Mariann

Moha írta...

Kedves Mariann, nagyon szívesen! Boldog születésnapot neked!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...