2009. szeptember 13., vasárnap

Háromszínű kenyér


Igazából nemzetiszínűnek készült, de a pirosnak szánt rész csak narancsosra sikeredett.

A zöld rész is lehetne erőteljesebb színű, de nem mertem többet tenni a petrezselyemolajból bele, és nyersen nagyon zöld volt így is a tészta.

A petrezselyemolaj receptjére Napmátkánál bukkantam, elkészítettem szőlőmagolajjal, köszönöm az ötletet! Legközelebb bátrabban teszek a kenyérbe, és megtoldom még egy kis bazsalikommal is. Ízre nagyon finom kenyér lett, színre nem egészen ezt vártam.

Hozzávalók:

50 dkg BL 80 liszt

2 ek.burgonyapehely

250 ml víz

25 dkg öregtészta

2 ek.olaj

2 ek.joghurt/kefír

csipet aszkorbin

10 gr friss élesztő

1 kk. cukor

1 púpos tk. só

pirospaprika, sűrített paradicsom

petrezselyemolaj


A tésztába most nem teszek tk.lisztet, hogy a színén ne módosítson. Dagasztás után 3 részre osztom. 

Az egyik részbe beledagasztok egy jó teáskanál pirospaprikát és egy kanál sűrített paradicsomot.

A másik részbe megy a petrezselyemolajból legalább 3 evőkanálnyi, aztán még 2 ek. úgy, hogy kinyomkodom az olajat belőle, csak a zöldje kerül bele.

A harmadik rész marad fehér. Duplára kelesztem és egyenként hengerré sodrom a tésztákat, majd összefonom, mint egy kalácsot.

A kihúzós nagy dobozformába teszem, hagyom ismét duplára kelni (kb.40 perc ) megspriccelem vízzel, megszórom szezámmaggal. Belehúzom egy nagy sütőzacskóba, lezárom és az előmelegített sütőben 210 fokon kb.45-50 perc alatt megsütöm.

Kiveszem a formából és rácson hagyom kihűlni.

21 megjegyzés:

Brigitta írta...

Gyönyörű,szívesen megkóstolnám!:))

Limara írta...

Nagyon szép! :))

Gasztroboszi írta...

Hát ez fantasztikusan jól mutat!!

szepyke írta...

Hát ez... Pazar!

Szerintem a piros soha nem lesz piros. Limara céklás kenyere is kisülés után közel nem rózsaszín volt. A természetes "festék" ezek szerint nem hozza a formáját sütés utánra.

Yasmine írta...

Nekem így is tetszik. Szerintem gyönyörű lett!! :-)
Már sokadszorra veszem észre, hogy sütő és sütő között mekkora különbség van. Ha az én sütőmben a kifliket pl. 180 fokon 17 percnél tovább sütném, feketére égnének. De ugyanez a kenyérrel is. Nálam 190 fokon 35 perc. Ha tovább sül, megég. Nem tudom, hogy vannak ezek a sütők beállítva... :-))

Moha írta...

Brigi, Limara, Gasztroboszi köszönöm!

Szepyke igen, én is néztem Limaránál a céklást is, de a paprikás kiflik olyan szép pirosak voltak kívülről!

Yasmine az enyém egy új gázsütő, amiben csak úgy tudok ilyen hőfokon sütni,hogy az egyik gáztepsi folyton benne van alapból alulról a 3.szinten.Különben szénné égne az alja a dolgoknak.(mikor megkaptam az első kenyér alja fekete lett)
Viszont a kelteknek meg forró sütőben kell sülnie.

Mónika írta...

Kukkants be hozzám!

KataKonyha írta...

Nekem is tetszik!

napmátka írta...

Nekem nagyon tetszik a kenyered, és örülök neki, hogy a petrezselyemolaj is bevált. Szerintem szépek lettek a színek, talán a piros színt friss pirospaprikakrémmel lehetne fokozni? Nem tudom, de nem is fontos, mert így is szép.

trinity írta...

Szerintem csodaszép a színe is!! Én elég élénknek látom....

Off: az én sütőm 210 fokon használhatatlan-max. 180-on süthetek benne..Gyanítom, nem stimmelnek a fokok-mindenkinek a saját sütőjét kell kiismerni és ahhoz belőni a hőt.

Andi írta...

Nagyon gyönyörűséges!

Gabcsi írta...

Ez valami ennivaló :)
Nagyon guszta és ínycsiklandozó a látvány!

Moha írta...

Katakonyha köszönöm!

Napmátka ez jó ötlet, legközelebb kipróbálom!

Trinity ez így van én remélem,hogy ezt mindenki figyelembe veszi,és nem égeti szénné a kenyeret,csak azért mert én ennyin sütöm!
Andi, Gabcsi köszönöm!

Judith írta...

Ez valami gyonyoruseges!

Moha írta...

Judith köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves Moha,

Ez gyönyörű. Sütőzacskó nélkül is megsüthető?
Köszönöm a választ. Üdv,Eszter

Moha írta...

Kedves Eszter! Sütőzacskó nélkül is megsüthető, de akkor tegyél egy kis fémedényben vizet a sütő aljába, ez kellő mennyiségű gőzt ad a sütéshez.

Illetve magát a kenyeret is alaposan spricceld meg mielőtt a sütőbe tennéd!

Névtelen írta...

Húú, köszönöm ezt a gyors választ. Annyira izgultam, hogy még ma kapjak választ, mert holnapra meg kell sütnöm. Már rengeteg dolgot sütöttem Tőled. Azóta nagy star vagyok itthon :-). Majd megírom hogy sikerült. Szép estét! Eszter
u.i.: Lehet kipróbálom a pirosaranyos megoldást

Moha írta...

Eszter nagyon szívesen! Örülök a sikereidnek!

A piros arannyal vigyázz, nagyon keveset használj, mert nagyon sós!
Inkább talán a pirospaprika mennyiségén emelj.

Névtelen írta...

Kedves Moha,
Nagyon jól sikerült a kenyér, igazán pikáns lett. A zöld részhez még használtam görög fűszerkeveréket is. A pirospaprikás megoldás megosztotta a családot, ezért a kérésükre legközelebb pizzakrémmel és ketchuppal próbálkozom. Minden tanácsot köszönök. Üdv,Eszter

Moha írta...

Kedves Eszter! Nagyon finom lehetett, a görög fűszer nálam mindenbe jöhet:))) Pizzakrém jó ötlet, a ketchup helyett talán a sűrített paradicsom mennyiségének emelése jobb lehet, az nem hígítja föl a tésztát. Ha nagyon lágy lenne a piros rész, akkor egy-két evőkanál plusz liszt mehet bele!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...