2009. szeptember 23., szerda

Scali kenyér


Mióta megláttam Limaránál és először megsütöttem, szinte naponta készül egy, csak úgy "mellékes"kenyérnek. Mennyei íze van a szezámmagtól, érdemes kipróbálni.

Ahogy Limara tanácsolta, én kiváltom legtöbbször a kovászt öregtésztával, mert az mindig van a hűtőben, így hirtelen felindulásból is meg lehet sütni.

Hozzávalók:

25 dkg öregtészta

30 dkg BL 80 liszt

1 tk.só

160 ml víz

2 ek.tej

6 gr. friss élesztő (vagy 2 tk.száraz)

2 ek.olaj

csipet aszkorbinsav

tetejére:

1 tojásfehérje

szezámmag


A hozzávalókból tésztát dagasztok, hagyom duplára kelni. Lisztezett deszkán 3 részre osztom, gömbölyítem és 10 percet állni hagyom. Ezután rudakat sodrok belőlük, és egy ecsettel körben bekenem a kanál vízzel elkevert fehérjével.

Megforgatom mindet a tálcára kiöntött szezámmagban és fonatot készítek belőlük.

Sütőpapíros tepsin kelesztem duplára megint, majd 200 fokon gőzös sütőben 35-40 percig sütöm.


10 megjegyzés:

Andi írta...

Jaj de nagyon szép ez is!:-))

Limara írta...

Gyönyörű! :))

Moha írta...

Andi, Limara köszönöm!

Edó írta...

Nagyon regota keszulok hogy megsutom en is,noverem is nagyon dicseri.Gyonyoru a tied is!

trinity írta...

Szépséges!

Moha írta...

Edó akár zsemleként is el tudom képzelni, körben a szezámmagba hempergetve.

Trinity köszönöm!

Fruzska írta...

Nagyon szép lett:)

Moha írta...

Fruzska köszönöm!

Edó írta...

Igen,en is zsemleben gondolkodtam:) A riegel kenyeredet is mindig buciknak sutom.

Moha írta...

Edó ha tízóraira szánod,akkor érdemesebb úgy készíteni.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...