2009. szeptember 17., csütörtök

Lekváros bukta


Lúdanyó (és Stahl Judit) tésztája letaszította a trónról az eddigi buktareceptemet. Nagyon könnyű, foszlós tésztájú, másnap is puha bukták lettek belőle.
Mondjuk a dagasztás után kissé félve néztem a galuskaszerű tésztát, ebből vajon hogy lesz bukta?
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt

25 dkg finomliszt
3 csipet só
6 ek.cukor (nálam 7 dkg)
350 ml tej
2,5 dkg friss élesztő
1 dl olaj
1 tojás
tölteléknek lekvár
kenéshez olaj


Az ügymenetet én egyszerűsítettem, a kenyérsütőre bíztam a dagasztást. Mindent beleteszek, a dagasztás végén a tésztát  alaposan lisztezett tálba kotrom és egy óra alatt hagyom duplára kelni.
A sütőt előmelegítem 190 fokra.
A tésztát nagyon belisztezett deszkára borítom, felül is lisztezem és ellapogatom/kinyújtom  25 X 50 -es téglalappá.
4 X 8 darabra vágom, a kis négyzeteket a beolajozott tenyeremben megtöltöm lekvárral, egymásra hajtom a tésztát, összenyomkodom és egy ecsettel körbeolajozom.
A hajtással lefelé sorakoztatom a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé őket. Amikor kész, még hagyom kelni 10 percet, majd mennek a sütőbe kb. 20 percre.
A tepsiben hagyom kihűlni (közben hessegetem az arra járó családtagokat) csak utána szedem szét őket.

12 megjegyzés:

lúdanyó írta...

De jó!! Örülök, hogy nektek is tetszett :) Tényleg nem tünik valami reményteljesnek az elején a tészta állaga, de működik :)

Nyafkamacska írta...

Ennyi folyadék tényleg rengetegnek tűnik. Viszont a kész bukta nagyon jól néz ki.
Szerencse hogy nem pánikoltál és dagasztottál bele még egy csomó lisztet. Én biztos azt tettem volna :-)

Moha írta...

Lúdanyó hallgattam rád,és tényleg működik!

Nyafkamacska már nyúltam a liszteszacskó után,de aztán megálltam:)) Gondoltam,majd lesz valahogy, és lett is:)) Nagyon finom!

Edó írta...

Na, en biztos hozzaadtam volna meg lisztet:))GYonyoruek!

Moha írta...

Edó próbáld ki nyugodtan,kialakul a végére!

Brigitta írta...

Szió!
Nagyon szépek!:))

Neked is feltennék egy kérdést!

Kiszerettem volna tiramisuba próbálni a házi krémsajtot,de nekem szörnyen tejföl ízűnek tűnik,ki kellett dobjam,mert már belettem mindent,de nagyon nem lett finom.Az a kérdés,hogy alapból megmarad az tejföl íz,és ne is várjam,hogy semlegesebb íze lesz,vagy a tejföl nem megfelelő.Én a Lidl-s Pilost használtam,általában ezt veszem,mert finom .Sós dolgokhoz így jobban el tudom képzelni,misuba már nem annyira.
Ez lehet,csak nekem nem felel meg,nem tudom,még ezt nem olvastam sehol,hogy másnak feltűnt volna.Ezért vagyok kíváncsi többek véleményére.Egyébként állagra nagyon jó lenne.
Köszi előre is!
Pusz:))

Moha írta...

Brigi elárulom,hogy az egyetlen amihez még én sem próbáltam,az a tiramisu. Én is azt gondoltam,hogy ahhoz valóban nem elég "semleges"az íze. (viszont olvastam már másoknál,hogy kipróbálták,és jó lett)
Ha csak a misuhoz veszünk igazi mascarponét,már akkor is sokat spóroltunk szerintem. Minden egyébhez finom lett, fagyi, torták,sajtkrémek, körözött,stb...ezeknél helyettesíts,a misunál nem.

Brigitta írta...

Ó,akkor nem csak beképzeltem,köszi,egyébként tényleg zseni a dolog,nagyon jó állagra.
Köszi!!:))

Névtelen írta...

A legfinomabb ál-mascarpone nekem a kunsági tejfölből sikerült. Tescoban nem drága. annyira. :)

Moha írta...

Névtelen az tényleg finom, és a Tescóban jó az ára is. A vödrös alföldi tejföl is finom még!

Andrea Sándor írta...

Imádom vagyis imádjuk (én és a családom)! Szinte szóba sem johet más buktarecept :D A legjobb benne, hogy másnapra is puha marad.

Moha írta...

Andrea örülök, hogy nálatok is ilyen sikere van! Valóban az a legjobb, hogy nem csak frissen puha, próbáld ki aranygaluskához is!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...