2009. december 29., kedd

Diós linzer


Ezt a receptet E.Margit oldalán tanultam, azóta állandó szereplő nálunk, főként karácsony táján.
Josef Zauner Bad Ischl-beli cukrászmestertől származik.
Nem az a porzósan száraz linzerféle, másnapra a tölteléktől finoman megpuhul.

Hozzávalók:
80 dkg liszt
30 dkg porcukor
20 dkg darált dió
60 dkg  vaj
1 tojássárga
2 ek.hideg víz
1 kk.fahéj
reszelt citromhéj
1 tk.vaníliakivonat
töltelék: baracklekvár, lemon curd

A lisztet és a vajat késes robotban összemorzsásítom és egy tálba öntöm. A többi hozzávalót is beleteszem, a tojássárgát elkeverve a vízzel a közepébe öntöm és összegyúrom.
Folpackban a hűtőbe kerül legalább 2 órára, de lehet egész éjszaka is.
Másnap 3-4 mm vékonyra nyújtom lisztezett deszkán, kiszúrom a formákat belőle. Sütőpapíros tepsin előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütöm.
Ha kihűlt, kettesével valamilyen pikáns lekvárral összeragasztom és jól záródó dobozba teszem másnapig.
A sima korongokat lemon curddel ragasztom össze, nagyon jól megy a citrom íze a diós tésztához.
Lemon curd:
2 egész tojás, 2 tojássárgája, 2 vegyszermentes citrom reszelt héja, 2 dl citromlé, 15 dkg cukor, 8 dkg vaj

Kis lábosban kézi habverővel összekeverjük a hozzávalókat a vaj kivételével, és takarék lángon besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat és hűlni hagyjuk. Ha nem szeretjük benne a citromhéjat, akkor még melegen szitán áttörjük a krémet. Üvegbe töltve hűtőben tároljuk.


17 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Én is ezt szoktam sütni, mi is nagyon szeretjük, de az idén elmaradt. Nagyon szépek a tieid.

lekvároskukta írta...

Ez isteni lehet Moha, főleg, ha jól megpuhul.
Gyönyörűek lettek.
Idén kimaradt a linzer, pedig nagyon akartam, de így is annyi süti volt.
A linzerhez még nagyon megy a ribizli, meg a málnalekvár szerintem.

Judith írta...

Gyonyoruek! Ezt muszaj kiprobalnom hamarosan! Viszem a receptet!

Yasmine írta...

A lemon curd nagyon érdekes, nem ismertem. Hűtőben meddig áll el? Vagy elfogy ennyi tésztához? Nagyon tetszik, kipróbálom. :))

erika írta...

Gyönyörűek és kívánatosak!! pedig már nem lenne szabad ránézni sem a sütikre. Tavaly mi is ezt sütöttük, valóban nagyon finom linzer, idén elmaradt a linzer sütés, de a prímet a kekszes "Retró süti" vitte, viszi. Amint kifogy a gerincformából, újra töltjük.

szepyke írta...

Nah, hát... Dióm van, időm van... :))))

Gyönyörűek!:)

Vali írta...

Szia!
Idén is ez sütöttem. Nálunk ez sláger.

Andi írta...

Én is viszem a receptet! Nagyon jól néz ki, imádom az ilyen sütiket!
Dióm még nincs, de lesz!!! Időm sincs, de csinálok! :-)

Moha írta...

Kiskukta köszönöm!

Lekvároskukta én a ribizlit is szeretem benne!

Judith köszi, próbáld ki!

Yasmine nem tudom, nálunk 3 napnál tovább még nem tartott,addig nem romlik meg:)) Vajas kalácsra is finom!

Erika ugye,hogy finom! Mondjuk a retrósüti kisebb macera.

Szepy:)) De érdemes tényleg megsütni!

Vali ezt megértem,nálunk is.

Andi csak a sütögetés hosszú egy picit, aztán a családot befoghatod lekvározni!

csiptuning írta...

Hát...férfiasan bevallom, könny szökött a szemembe, amikor ezt megláttam...Nagyanyám sütije jutott eszembe!
Ki fogom próbálni, remélem hasonlítani fog az íze, arra amit "keresek" ! Ilyenkor mindig én szoktam megcsinálni a dolgokat, az ilyen "emlék" dolgokat csak én csinálom. Ez olyan jó érzés...;)

Moha írta...

Csiptuning ez tényleg olyan békebeli, Nagymamás sütemény! Remélem ízleni fog!

Névtelen írta...

Zsírral is süthető ez a tészta? A vaj - 60 dkg - nagyon drága - a margarintól irtózom. Régen mintha nagyi zsírral gyúrta volna.

Moha írta...

Kedves Névtelen! Szerintem felesben: vaj + zsír, próbáld ki.
Margarint én sem használok.
Ez az adag viszont elég nagy, ha gondolod, csak a felét készítsd el, 30 dkg vajat pedig érdemes rászánni, mert nagyon finom linzer lesz belőle.

Viki írta...

Most vagy elhiszed, vagy nem !!! - de eddig keresgéltem valami nagyon fincsi, valami nagyon egyszerű, de nagyszerű linzer tésztát.
Már ben csücsül a hűtőben. Reggel állítottam össze kb 9-kor, de kora este már szeretném sütni, remélem ennyi pihenés elég lesz neki.
Nagyon kiváncsi vagyok rá.
Köszönöm a receptet.

dreschma írta...

Én egészen másként készítem a lemoncurd-öt :) A linzert most gyúrom be de mogyoróval, ugyanis az van épp őrölve.

Moha írta...

Marcsi remélem jól sikerült a linzer!

Moha írta...

Viki drága, remélem, hogy jó lett a linzered, nem is kérdeztem, pedig annyiszor beszéltünk.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...