2010. január 14., csütörtök

Aszalt paradicsomos magos rozsos kenyér


A kiindulás megint Limara, de elkalandoztam másfelé. Akkora sikere lett, hogy ezt a néhány szeletet tudtam megmenteni a fotózáshoz. Még a kutya is kunyerált belőle, ahogy érezte a hűlő kenyér illatát a konyhában, ott ült és nyüszögött, olyan "háromnapjaéhezem" képpel.

Én az Anyukám által készített aszalt paradicsomból dolgoztam, de nyilván a bolti is ugyanolyan jó erre a célra. 

Hozzávalók:

2,2 dl víz

2 ek. joghurt

20 dkg öregtészta

csipet aszkorbin

1,5 tk.só

1 kk.cukor

2 ek. olaj a paradicsom olajából

1 dkg élesztő

2-2 ek. len-, napraforgó-, szezámmag.

kb. 15 db aszalt, olajban eltett paradicsom

5 dkg tk. rozsliszt

10 dkg tk. búzaliszt

25 dkg BL 80 kenyérliszt

2 ek. burgonyapehely


A paradicsom kivételével tésztát dagasztok a hozzávalókból. Ha kell, még adok hozzá 1-2 kanál vizet, a tészta kissé tapadós legyen. A dagasztás utolsó 5 percében adom hozzá az apróra vágott aszalt paradicsomot.

Egy tálban duplára kelesztem, közben félidőben egyszer átgyúrom. Lisztezett deszkára borítom, téglalap formára lapítom, két szélét behajtva feltekerem és megcsavarom egyszer. Így megy a sütőpapírral bélelt kacsasütő jénaiba.

Duplára kelesztem, bevágom néhány helyen, vizet permetezek rá és a jénai fedelébe is, előmelegített sütőben 210 fokon 50-55 perc alatt megsütöm. Az utolsó 5 percre leveszem a jénai fedelét, így lesz igazán ropogós héja.


16 megjegyzés:

anazar írta...

Nagyon szép kenyér!

Tinkmara írta...

Nagyon gusztusos, szép és ezek szerint roppant kelendő kenyeret sütöttél. :)

Andi írta...

Gyünyürű!!!

Viki írta...

Moha ! ez is biztos nagyon finom, mert guszta is, de én most még nem birom kivárni, hogy irj a különdíjadró, igy kénytelen vagyok OFF-olni.
Nagy gratulációm, mert nagyon megérdemelted. De ugye irsz róla ???? és a különdijról is no és a naptárról is. Én is akarok, naptárat !!!!!!!!!! Ha kell máris előfizetek rá DDDDDDD

erika írta...

Micsoda lyukacsos belsejű kenyér--szuppi! De jó a kutyádnak!!
Gratulálok a különdíjhoz, és nagyon büszke vagyok Rád!!

Moha írta...

Anazar köszönöm!

Tinkmara köszi, már morzsa sincs belőle.

Andi köszönöm!

Viki köszönöm, igen,majd fogok róla írni!

Erika köszi, igen nálunk van a kutyaparadicsom,legalábbis Pamacs szerint:)

mandy tarragon írta...

Nagyon szép kenyér :)

Moha írta...

Mandy köszönöm!

napmátka írta...

Ez csodaszép lett! Nagyon tetszik a bélzete (is)!

Moha írta...

Napmátka köszönöm! Egészen laza bélzetű lett,annak ellenére, hogy sok benne a tk.liszt és a magok aránya, engem is meglepett.

Lori írta...

Csodaszép, csodaszép, csodaszép, jelentkeznék a maradékra! :o) Az aszalt paris kenyér a kedvencem.

Moha írta...

Lori a legközelebbire szívesen:),ebből már nincs sajna.

Vali írta...

Nézz be hozzám légyszi, moziba hívlak.

szepyke írta...

Hah, ok, kérek. Hoztam hozzá angolszalonnát!:))))

Gasztroboszi írta...

Nagyon jó lehet aszalt paradicsommal!!

Moha írta...

Vali megyek!

Szepy azzal is biztos jó lesz:)

Gasztroboszi nagyon jó lett.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...