2010. január 29., péntek

Leveles krumplis pogácsa


 Csincsillánál láttam egy roppant jól kinéző pogácsát, volt maradék krumplipürém és a nagylány ma házibuliba megy, szóval ebből pogácsa lett. Változott az eredeti recept kissé az itthon fellelhető dolgok függvényében.
Hozzávalók
30 dkg krumplipüré
60 dkg liszt
2 teáskanál só
1,5- 2 dl tej
3 dkg élesztő
10 dkg  olvasztott vaj
a kenéshez: 3 evőkanál libazsír elkeverve 2 púpos evőkanál liszttel
tetejére: 1 tojás és szezámmag


Az élesztőt felfuttatom 1,5 dl langyos tejben egy csipet cukorral. A hozzávalókból puha tésztát dagasztok. Nekem kellett még hozzá tej, nagyjából fél dl, ezért írtam többet.
Egy tálban duplájára kelesztem a tésztát, majd kiborítom, és gyúrótábla nagyságúra nyújtom. Megkenem a liszttel kevert libazsírral és feltekerem, mint a bejglit. Letakarva hagyom 30 percig pihenni.
Kinyújtom ujjnyi vastagra a tésztát, lekenem  felvert tojással, megszórom szezámmaggal és kockákra vágom, így nincs szabáshulladék, nem kell szórakozni vele. Különben sem törvény, hogy a pogácsa csak kerek lehet.
Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített sütőben 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
Könnyű, leveles, ropogós a teteje és az alja, nagyon finom!

27 megjegyzés:

DeeDee írta...

Nagyon gusztusos!!Elöször azt hittem, hogy bolti leveles tészta!Gyönyörű!:)

Viki írta...

Nagyon gusztusos, s először nekem is ugy jött le, hogy bolti leveles tészta. Na de ez annál biztos sokkal finomabb. Mentettem a receptet, ezt biztos, hogy ki fogom próbálni. Köszönöm.

Andi írta...

Nagyon szép! Ilyet én is vinnék buliba! De jó a lánykádnak!

Belly írta...

Brutál szép.Hihetetlen,mennyire leveles.

Piszke írta...

Ez nem is pogácsa, hanem könyv!!

Névtelen írta...

A bolti leveles meg se közelíti!Szerinted megpróbálhatnám tepertőkrémmel megkenni?Nagyon szeretném tudni,hogy minden kenyér,pékárú sütéséhez új sütőzacskót használsz,vagy egyet többször is lehet?

Szamóca írta...

Hú, ez irtó jól néz ki!

Thrini írta...

Ismét egy remekmű!!! Az ízét a külseje után el tudom képzelni.

Gasztroboszi írta...

Moha! Gyönyörűű! Ezek az emeletek!!! Szuper sütő- és fotóművész vagy!! :)

Moha írta...

DeeDee köszönöm!

Viki köszi, biztos ízleni fog nektek is!

Andi köszi! Inkább az osztálytársaknak lesz jó:)

Belly köszi, én sem gondoltam, hogy ilyen lesz!

Piszke :)) csak nem lehet sokat olvasni belőle.

Kedves Névtelen persze, csak a tepertőkrémet én lazítanám egy kis tejföllel,kenhetőbbre, és vékonyan kenném.
A kenyeret ha dobozban sütöm,akkor belehúzom egy sütőzacskóba, és a száját egy kis sütőzacsiból vágott csíkkal kötöm be,ezt sütés után szépen eltávolítom és óvatosan lehúzom a zacskót a dobozról,vigyázva,ne szakadjon ki. Szájánál fogva egy csipesszel odacsíptetem egy kötélre,így a gőz kimegy belőle és kiszárad.
Ezzel a módszerrel akár 5-6-szor tudom a zacskót használni. A Tesco sajátmárkás sütőzacskóját veszem, ez tekercsben van a dobozban,annyit vágsz,amennyi kell, a végét visszahajtom kétszer és irodai tűzőgéppel végigkapcsozom.
Péksütiknél a szélét csak aláhajtom a tepsin, így ezek is többször használhatók.

Moha írta...

Szamóca köszönöm!

Thrini köszi, nagyon finom tényleg!

Gasztroboszi köszönöm, de a fotóművésztől én nagyon távol állok!

csincsilla írta...

hű, gyönyörűek lettek! gratulálok!

Moha írta...

Csincsilla köszönöm, és a receptért örök hála!

Maryenne írta...

Nagyon guszták Moha!

Névtelen írta...

Köszönöm a tippet,Svájcban lakom,és itt még nem tudtam sütőzacskóba botlani,és az otthoni már fogytán van,de a tescóst nem is tudtam hogy létezik!

szepyke írta...

Ok. Eldőlt. Reggelenként találkozunk a kapuban!:)Majd hívlak, ha ott vagyok!:))))))
Jó, csak vicceltem, nem hívlak, csak felcsöngetek!:)

:))))))))))

Moha írta...

Mary köszönöm!

Névtelen, ha tudsz venni olyan jénait,ami szögletes és van egy ráillő ugyanakkora teteje is (magyarán két nagy üvegtepsi)abban meg tudsz sütni 12 zsemlét simán, és nem kell bajlódni sütőzacsival.

Szepy gyere!:)

folyoangela írta...

Köszi az újabb finom receptet én kacsa zsírt használtam és elfeleztem a tésztát mert nekünk ez nagy adag lett volna, a másik feléből virslivel sajttal mustárral töltött kifliket tekertem puha lett a tésztája a fiam gyorsan letesztelt kettőt biztos ami biztos.A pogácsánál imádnivaló ahogy ropogós az alja és a teteje mégi puha a tészta.Gratulálok!!!!

Moha írta...

Angéla szívesen, a virslis kifli még tízóraira is jó suliba, ez a tészta másnap is finom!

Pilchard írta...

Moha!
Ez valami elképesztően szépséges lett!!

Moha írta...

Pilchard köszönöm!

Névtelen írta...

Szia Adri vagyok. Annyit szeretnék kérdezni hogy az aszkorbin mennyire fontos bele? Itt ahol élek eléggé limitált a készlet sajnos (még friss élesztőt se lehet kapni) és nem tudok beszerezni. Köszike szépen :)

Moha írta...

Szia! Semennyire nem fontos, kihagyhatod nyugodtan! Azt hiszem ki is veszem a receptből. Tulajdonképpen segíti az élesztő munkáját, és jobb szerkezetű a tészta, de ez ennél nem olyan fontos, hiszen szép leveles lesz anélkül is.

Viktória Balláné Fekete írta...

Nagyon szeretem, most készül harmadjára! :-) .....és még szép is....

Moha írta...

Viktória ennek örülök, hogy nálad is sikere van! Néha nem hátrány a szépség sem:))

Hold Sely írta...

Az eredeti receptben van egy egesz tojas a tesztaban, Nalad nem lattam, csak a tetejen. Erdemben van ezaltal kulonbseg a ket teszta kozt?

Moha írta...

Igen, oda is írtam, hogy változtattam az eredeti recepten, a tojás mindig keményíti a tésztát, itt erre nincs szükség, kihagytam.
Elég megkenni a tetejét vele, hogy a magok ráragadjanak.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...