2010. január 20., szerda

Rákóczi-túrós


Ez  nagyon finom sütemény, de előre szólok, hogy el lehet rontani, ha kiszárítja az ember. A megadott sütési idők sima gáztűzhelyre vonatkoznak, mindenki alakítsa a saját tűzhelyéhez!

Recept eredetije Lajos Marinál, de a tölteléknél felülírtam, mert nekem kevésnek tűnt ekkora mérethez a fél kiló túró. Kell hozzá 2 elfekvő fehérje, mert a tésztánál csak egy marad ki és a rácshoz 3-ra van szükség.
Hozzávalók egy 37 X 24 cm-es tepsihez:
tészta:
24 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojássárga
1 dl tejföl
1 sütőpor
1 citrom reszelt héja
töltelék:
75 dkg túró
10-12 dkg cukor
3 tojás
5-10 dkg mazsola (nálam ez kimarad,nem szeretik)
1 tk.vaníliakivonat, 1 citrom reszelt héja
zsemlemorzsa
habrács:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
baracklekvár


A cukros sütőporos lisztet elmorzsolom a felkockázott hideg vajjal és a tejföllel, tojássárgával omlós tésztát gyúrok belőle. Mehet a hűtőbe 30 percre, ezalatt elkészül a töltelék.
A túrót kikeverem a cukorral, tojássárgákkal, ízesítőkkel, (hozzáadom a megáztatott lecsepegtetett mazsolát), végül belekeverem a habbá vert fehérjéket is óvatosan.
A tésztát vajazott lisztezett tepsibe nyújtom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
Kiveszem és megszórom egy kanál zsemlemorzsával, majd rásimítom a túrókrémet. Tovább sütöm 25 percig.
Közben  kemény habbá verem a 3 fehérjét, majd apránként hozzáadom a cukrot is, tovább verve a habot.  Ezután habzsákba szedem és a kivett tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 10-15 percre, míg egy kicsit színesedik a hab.
Ezalatt a baracklekvárt botmixerrel pürésítem és egy nylonzacskóba szedem, lukat vágok a csücskére.
A kész sütemény rácsközeibe nyomom a lekvárt és a tepsiben hagyom kihűlni. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.

Sütés elektromos sütőben:
tészta elősütése:
180 fok, alsó-felső sütés, a tepsi a legalsó sínben, 10 perc.
túróval együtt sütés:
ugyanaz a sütésmód és hőfok marad, 25 perc sütés, de egy sínnel feljebb teszem a tepsit.
habráccsal együtt sütés:
csökkenteni a hőfokot 120 fokra, marad az alsó-felső sütésmód,alulról a második sín, kb. 10 perc sütés. 




42 megjegyzés:

Receptgyűjtő írta...

Nagyon szép lett Moha! :-)

Lekvároskukta írta...

Ááááááá Moha, a kedvencem :)))))))))
Gyönyörű!

Andi írta...

Szóhoz se jutok ismételten.....gyönyörűűűűűű!!!!!!

Raindrop írta...

Csodaszép!
Tökéletes!

lúdanyó írta...

Nekem is az egyik kedvencem és milyen régen ettem már! Gyönyörű!

Daisy írta...

Gyönyörű!! Mindég szerettem volna enni egy igazit, de csak a cukrászdáig jutottam érte. Lehet, hogy meg kellene próbálnom?

Judith írta...

Csurog a nyalam! De most komolyan!!!!!

Maryenne írta...

Nagyon szép Moha ! Megkóstolnám!

Gasztroboszi írta...

Gyönyörű! Ezek a hullámok!! Mesések!

Andi/cuki írta...

Gyönyörűűűűűű-üzeni az uram!:-))
Persze szerintem is csodaszép!:-)))
Azt hiszem megvan mit sütök hétvégén, már ha szépen kérik:-))

Kata írta...

Én eddig csak a tömör cukros fehérje tetejű változatot ismertem, ez sokkal szimpatikusabb és nagyon-nagyon szép!!!

Moha írta...

Receptgyűjtő, Lekvároskukta, Andi, Raindrop, Lúdanyó köszönöm!

Daisy próbáld ki, nem olyan nagy munka elkészíteni!

Judith:)

Mary ,Gasztroboszi köszönöm!

Andi köszönöm, biztos szépen fogja kérni!

Kata én úgy tudom ez az eredeti, és bőven elég rá ennyi hab!

Kata írta...

Moha az eredetét nem ismerem, de a hab ilyen mértékű mennyiségével teljesen egyetértek; nekem egyébként is ha valami túl édes, akkor csiklandozza a szájpadlásomat, nem is nagyon tudok belőle enni:)

szepyke írta...

Jó napot! Négyet vinnék, és valami kókuszosat is vinnék, ha van! Megnézné?:)))

Moha írta...

Kata ez,ha betartod a cukormennyiségeket,nem lesz nagyon édes. (Férjem szerint kissé "édestelen" lett,de azért jó)

Szepy lehet jönni, kókuszos tervben van...

R.mama írta...

Ma megsütöttem és tényleg nagyon finom és mutatós. A recept tökéletes, köszönöm!

Moha írta...

R.mama nagyon szívesen, én köszönöm a visszajelzést!

Névtelen írta...

ez a süti nagyon de nagyon finom.

Moha írta...

Kedves Névtelen, köszönöm!

Nelli írta...

Szerintem az egyik legfinomabb sütemény!:-)

Moha írta...

Nelli ebben egyetértünk:)

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen trükköt vetsz be, hogy a hab ne folyjon? Nekem nagyon folyós lett a hab+cukor keverék, megpróbáltam gőz fölött besűríteni, de még úgy is folyt, nem tudtam ilyen szép csillag keresztmetszetű csíkokat nyomni.

Köszönöm!

Moha írta...

Kedves Névtelen!

Nincs trükk, friss legyen a tojás és akkor kőkemény habot lehet verni belőle! A porcukrot a már keményre vert habba adagolom és tovább verem vele, ezután megy a habzsákba.
Így biztosan sikerül ilyen csíkokat nyomni belőle.

Moha írta...

Lehet, hogy nem volt egyértelmű a receptből, hogy előbb csak a fehérjét kell habbá verni még a cukor nélkül, most beleírtam! Ha ez volt a kudarc oka, akkor bocsánat érte!

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Köszönöm, legközelebb így próbálom.
Amúgy nagyon finom lett, és a családom nem tudta, hogy is akart kinézni, így pillanatok alatt eltüntették :)

Moha írta...

Na ennek örülök, akkor végül is sikert arattál vele, nem is kell mutogatni a képeket előre:))

Barackmag írta...

Gyönyörű!

Elektromos, alul-felül sütős, légkeverős meg minden kutyafülés sütőre hogy hangolnád át?

Moha írta...

Kedves Barackmag! Egy ideje nekem is ilyen a sütőm már, itt az erre hangolt változat:
(végig légkeverés nélkül sütök!)
tészta elősütése:
180 fok, alsó-felső sütés, a tepsi a legalsó sínben, 10 perc.
túróval együtt sütés:
ugyanaz a sütésmód és hőfok marad, 25 perc sütés, de egy sínnel feljebb teszem a tepsit.
habráccsal együtt sütés:
csökkenteni a hőfokot 120 fokra, marad az alsó-felső sütésmód,alulról a második sín, kb. 10 perc sütés.
De mindezzel együtt minden sütő más, tehát figyeld a tésztát, főleg a habbal sütésnél, ne barnuljon meg nagyon a teteje!

Barackmag írta...

Kedves Moha!
Nagyon szépen köszönöm a részletes és gyors választ, ki fogom próbálni.
A Fekete-erdő tortáddal már nagy sikert arattam, most azt is megköszönöm :)

Moha írta...

Kedves Barackmag nagyon szívesen, remélem sikerül a süti!

Barackmag írta...

Sikerült :)
Nem lett olyan szép, mint a Tiéd, de olyan sem, amit csak sötétben lehet tálalni, az íze viszont tökéletes, nem égett meg és nem száradt ki, hála a pontos instrukcióknak, amiket megint csak köszönök!

Moha írta...

Jaj de jóóó! Köszönöm a visszajelzést, és jó étvágyat a sütihez!

JuditAu írta...

Én is megsütöttem, isssteni finom lett, köszönöm a receptet!

(Remlélem nem gond, de bemásoltam a receptedet a link megjelölésével a www.gastroglobe.blogspot.com blogra)
:)

Moha írta...

Kedves JuditAu! Nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett is! A link jelölésével természetesen nyugodtan bemásolható a recept, köszi!

Névtelen írta...

Egy ismerös kép...: http://milesandmeals.cafeblog.hu/2014/01/30/legismertebb-magyar-desszertek/
Erika

Moha írta...

Erika köszönöm, hogy szóltál!

schitzjuc írta...

Kedves Moha! Ez a kovetkezo kiszemelt a blogodrol :)
A tojasfeherje mennyire leehet öreg? :)

Moha írta...

Schitzjuc én gyakran előkapok a fagyasztóból egy-egy fehérjét, amikor pluszban van rá szükség. Szóval egészen öreg fehérjék is szokták sütiben végezni :))

schitzjuc írta...

Ez sima hutoben all kb dec eleje ota. Fagyasztora nem gondoltam. De ma is tanultam ;)

Moha írta...

Juc, akkor azt fürgén dobd ki inkább, jobb a békesség! Ha kimarad fehérje, akkor tedd egyesével egy apró kis pohárba, (kávéscsésze) úgy be a fagyasztóba. Másnap egy pillanatra meleg vízbe mártod, kiszeded és egy kis darab folpackba tekered, majd egy nagyobb műa. dobozban mehet vissza a fagyóba. Így mindig ki tudsz venni belőle, akár egyesével, azt kitekered a folpackból, bele egy tálkába és hagyod kiolvadni a sima hűtőben, vagy szobahőmérsékleten.

schitzjuc írta...

Ez szuper otlet!koszonom!! :)

Moha írta...

Szívesen:))

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...